Principală » 2014 » Iunie » 04

 

        Proiectul de lege l-am conceput dupa ce am consultat legea psihologilor, a notarilor, juristilor, arhitectilor si recomandarea facuta de Consiliul Legislativ privind legile meseriilor liberale, alaturi de COR, Codul Municii, Legea invatamantului si statutul cadrelor didactice. In lege trebuie sa se regaseasca principiile de baza si structura.

Ce aduce nou aceasta lege?  TOTUL dar, treptat.

Avantaje:

1. Trecerea dintr-un sistem consumator de bani, într-un sistem care si produce bani şi poate să producă mai mult decât primeşte;

2. Nu este un sistem perfect, dar lansează învăţământul pe axa perfectibilităţii continuu;

3. Un sistem care împinge la creştere economică şi dezvoltare socială prin profesionalizarea meseriilor.

4. Creste statutul profesional al cadrului didactic – ajungand la statutul real, acela de profesia bazala si cristalizatoare pentru toate profesiile.

5. Se pot stabilii relatiile practice intre toate mecanismele de atestare profesionala, asigurand fluiditatea legislativa majora - a legilor organice (Codul muncii, Legea invatamantului, Legea Sanatatii, Legea Psihologilor, Legea Colegiului Medicilor, Notarilor, Avocatilor etc)

6. Da posibilitatea reala de autodezvoltare pentru toate cadrele didactice.

7. Da posibilitatea cadrelor didactice de evolutie financiara spre o dezvoltare reala proportionala cu serviciile educationale pe care le ofera si calitatea acestora.

8. Creste implicarea profesionala in actul de dezvoltare a acestei profesii. Colegiul Cadrelor Didactice din Romania face posibila folosirea intregii resurse umane a sistemului de invatamant pentru progresul profesiei de cadru didactic cu drept de libera practica.

9. Responsabilizeaza cadrul didactic pentru serviciile educationale prestate dar si pe beneficiarii serviiciilor acestuia.

10. Face posibila cresterea profesionala a cadrului didactic.

11. Cadrul didactic este reprezentat in fata organismelor guvernamentale si politice nu doar privind drepturile si obligatiile acestuia ci si din punct de vedere metodologic asigurand o protectie completa a statutului de cadru didactic cu drept de libera practica.

12. Organismele sindicale isi pot treansfera infrastructura in infrastructura Colegiului asigurand prin aceasta expertiza si experienta capatata si foarte necesara acestui organism profesional.

          Mentionez ca ea in momentul de fata este doar un punct de plecare in analiza si evaluarea ideii. Acest proiect de lege poate necesita o serie de ajustari, imbunatatiri ce va genera in final o lege coerenta, optima pentru asigurarea acestei constructii reformatoare a invatamantului romnesc.

 

          Va rog sa parcurgeti tot articolul (faceti clic pe titlu) pentru a putea avea o imagine de ansamblu a acestui proiect de lege.

Vizualizări: 537 | Adăugat de: mishu_slatculescu | Data: 04-Iun-2014 | Comentarii (0)

                  Dreptul de libera practica al cadrelor didactice din Romania presupune infiintarea Colegiului Cadrelor Didactice din Romania. UTOPIE nu poate fi, deoarece exista multe meserii liberale si acestea functioneaza. Politicienii  vor ca noi sa gandim asa: "nu se poate, este utopie, nu poate avea viitor etc".
                       Daca liberalizarea profesiei de cadru didactic este UTOPIE, inseamna ca urmatoarele ipoteze sunt adevarate:
- "Cadrele didactice din Romania nu sunt capabile sa se organizeze si sa managerizeze metodologic aceasta profesie". Sau cu alte cuvine, "cadrele didactice din Romania sunt incapabile sa se organizeze, sa creeze structura metodologica a acestei profesii";
- "In Romania politicul este singurul organism care este corect si bine intentionat, garant unic si bun manager de a coordona profesia didactica ce poate asigura educatia si formarea profesionala a tinerilor".
- "In Romania profesia de cadru didactic in ciuda faptului ca ea formeaza o paleta larga de meserii si profesii liberale, ea nu poate asigura formarea si pregatirea propriilor specialisti, acestia fiind asigurati de structurile politice si sindicale."
- "In Romania orice persoana cu studii medii si superioare poate devenii cadru didactic, orice persoana are inascute tactul didactic, cunostiintele, abilitatile si competentele necesare in formarea caracterelor si modelarea personalitatilor dar si in pregatirea profesionala a tinerilor; in Romania nu exista profesia de cadru didactic."
 
                  Ma intreb cum poate fi sustinuta ideea ca liberalizarea profesiei de cadru didactic este UTOPIE ...? Aceata este cea mai mare ABERATIE !!!
 
Politicieni ..., TREZITI-VA , nu puteti sa ne mai manipulati !!!
 
Noi stim cine suntem, stim ce vrem, stim sa ne facem profesia !!!
 
VREM  LIBERALIZAREA  PROFESIEI  DE  CADRU DIDACTIC !
                    
                  Consider ca aceasta este solutia optima pentru iesirea invatamantului din mocirla in care a fost aruncat de politic, sindicate si chiar de noi profesorii. Prin aceasta lege se reface statul cadrelor didactice deoarece schirmba principiul educatiei, din "scoala ofera educatie" in "cadrele didactice ofera servicii educationale". In centrul atenitiei nu este doar beneficiarul direct "elevul" ci si specialistul care asigura serviciile. Responsabilizeaza in aceeasi masura atat beneficiarul dar in special cadrul didactic - specialistul in educatie.
 
                    In Romania nu exista scoli particulare decat sub forma de societati comerciale si anumite ONG-uri care isi desfasoara activitati educationale prin parteneriate cu Ministerul Educatiei, inspectorate scolare, scoli etc. Controlul nu este decat de factura financiara prin ANAF si reglementari metodologice generale date de Ministerul Educatiei. Aceasta lege va deschide drumul aparitiei scolilor particulare de toate tipurile (dans, sport, coregrafie, cultura generala, fizicienii si biologii viitorului, scoli gimnaziale si primare, licee si colegii, scoli universitare etc), scoli mixte (privat si public) etc.. Legea liberalizarii profesiei de cadru didactic, va schimba imaginea specialistului din educatie (a cadrului didactic) si va valorifica intreaga resursa umana existenta in invatamantul romanesc.
                    Proiectul de lege l-am conceput dupa ce am consultat legea psihologilor, a notarilor, juristilor, arhitectilor si recomandarea facuta de Consiliul Legislativ privind legile profesiilor liberale, alaturi de COR, Codul Municii, Legea invatamantului si statutul cadrelor didactice. In lege trebuie sa se regaseasca principiile de baza si structura, urmand ca metodologia de implementare a legii sa se elaboreze asigurand trei directii de actiune si anume:
- prima directie va viza relatia cu legislatia muncii si protectiei sociale dar si corelarea cu celelalte profesii liberale,
- a doua directie corelatia cu legea actuala a invatamantului (unde vor trebui abrogate anumite articole si introduse alte cateva articole in legea invatamantului),
- a treia directie vizeaza punctele generale ale regulamentului de organizare si functionare a Colegiului Cadrelor Didactice din Romania.
                   Aceasta metodologie trebuie sa fie efectuata in termen de 30-60 de zile de la data publicarii Legii privind dreptul de libera practica a cadrelor didactice din Romania si infiintarea Colegiului Cadrelor Didactice din Romania.
                     Aceasta lege transforma o structura bugetara care doar consuma bani intr-o structura care si aduce bani, in timp, poate aduce bani chiar mai multi decat primeste.
                    Va rog sa parcurgeti tot articolul (faceti clic pe titlu) pentru a putea avea o imagine de ansamblu a acestei idei.
Vizualizări: 543 | Adăugat de: mishu_slatculescu | Data: 04-Iun-2014 | Comentarii (3)